Várandósgondozás a Medicoverben

A nemzetközi háttérrel és több mint két évtizedes hazai tapasztalattal rendelkező Medicover mindenki számára elérhetővé tette magas színvonalú várandósgondozási szolgáltatásait.

Medicover Várandósgondozási Csomag 246 000 Ft-os bevezető áron megvásárolható. A csomaggal rendelkező Ügyfeleinket a vizsgálatokat szervező esetmenedzsereink kiemelt figyelemmel kezelik. A csomag által tartalmazott szakorvosi, diagnosztikai és laborvizsgálatok mellett – egyedi igények esetén – további speciális vizsgálatokra is lehetőséget biztosítunk.

Foglaljon időpontot!

A stabil intézményi háttér és a felkészült, elkötelezett szakembergárda a garancia arra, hogy a kismamák és gyermekeik nálunk a lehető legjobb kezekben vannak: egészségükre és biztonságukra a szigorú szakmai előírások és a Medicover minőségi standardek alapján működő Medicover a biztosíték. Ügyfeleinkről a szülészeti és nőgyógyászati osztályunkon dolgozó, kifejezetten várandósgondozásra specializálódott szülész-nőgyógyász szakorvosaink mellett állandó szakértői csapat (többek között neonatológus orvosok, szülésznők, ápolók és csecsemőápolók) gondoskodnak.

Szakembereink a konzultációs alkalmak során folyamatos támogatást nyújtanak a kismamák számára, tanácsokkal és információkkal látva el őket a szülés várható folyamatával, az újszülöttellátással és a csecsemőápolással kapcsolatban.

Nincs két egyforma terhesség: több évtizedes tapasztalattal rendelkező, emberközpontú és megbízható szakértőink ennek ismeretében, elkötelezetten és felkészülten biztosítanak teljeskörű várandósgondozási ellátást Ügyfeleink részére exkluzív és nyugodt környezetben.

várandósgondozás

Hamarosan megnyílik szülészeti klinikánk is, ahol Ügyfeleink számára – az egyedi igények figyelembevétele mellett – családias és bensőséges hátteret biztosítunk a születés meghitt pillanataihoz.

A várandósgondozás folyamata

A várandósgondozás egy komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a várandós választása esetén a szülésznő, valamint a várandós együttműködésén alapul. Az az ellátási folyamat, ami a várandósság megállapításától a szülés megindulásáig vagy a várandósság megszakadásáig tart. A várandósgondozás akkor kezdődik, amikor a szülész-nőgyógyász szakorvos az élő, méhen belüli várandósságot megállapítja, a rizikóbesorolást elvégzi és erről a várandós részére igazolást ad.

A terhesség megállapítása

A terhesség megállapításához a várandósság első jelei (menstruáció elmaradása, mellek feszülése, reggeli rosszullétek, émelygés, illatokra való érzékenység, fáradtság) felismerését követően, valamint az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye esetén szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése is szükséges. A szülész-nőgyógyász szakorvosi konzultáció során, alapos kikérdezést követően a szakorvos hüvelyi ultrahang segítségével megállapítja a várandósság tényét, valamint az embrió méretei és az utolsó menstruáció időpontja alapján megállapítja a magzat korát és a szülés várható időpontját.

A várandósság szakaszai

A várandósság 40 hetes időtartamát 3 trimeszterre osztjuk. Minden trimeszternek megvannak az adott időszakra jellemző fiziológiai és lelki változásai, melyek a női testet felkészítik az anyaságra. Ezen változások és a magzat fejlődésének nyomon követése céljából várandósgondozás keretében, megadott időközönként szakorvosi, laboratóriumi, valamint terhességi ultrahangvizsgálatok elvégzése szükséges. 12-14 hetes korban ajánlott az első genetikai vizsgálat elvégzése, mely a Down-szindróma szűrésére alkalmas. Ebben az időszakban kerül sor a második terhességi ultrahangvizsgálatra is, ahol már látható a magzat testvonala, arc- és agykoponyája, valamint végtagjai. Magzati ultrahangvizsgálatot ezután még a 18., a 30. és a 36. héten javasolt elvégeztetni.

Szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (várandósgondozás 2D ultrahangvizsgálattal)
                                   28 000 Ft
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat*
                                   30 000 Ft
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat + kombinált teszt
                                   42 000 Ft
II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat*
                                   30 000 Ft
III. trimeszteri ultrahangvizsgálat*
                                   30 000 Ft
I. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag
                                   27 500 Ft
I. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag
                                   46 000 Ft
II. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag
                                     9 000 Ft
II. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag
                                   12 000 Ft
III. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag
                                   22 000 Ft
III.  trimeszter laborvizsgálat prémium csomag
                                   23 500 Ft
NIPT tesztek (Harmony)
                                 168 000 Ft
TORCH panel
                                   30 000 Ft
Nyugalmi EKG vizsgálat
                                     6 000 Ft
Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
                                   27 000 Ft
Dietetikai konzultáció
                                   10 000 Ft
Diabetológiai szakorvosi vizsgálat – első alkalom
                                   35 000 Ft
Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat
                                   27 000 Ft
Fogászati szűrővizsgálat
                                   10 000 Ft
Neonatológus orvos konzultáció
                                   35 000 Ft
Szülésznői konzultáció
                                   16 000 Ft
Csecsemőápoló konzultáció
                                   16 000 Ft
További szakorvosi, diagnosztikai és laborvizsgálatok
Tovább

*Ikerterhesség esetén az időtartam és az ár duplázódik.

Az egyes vizsgálatokról bővebben itt olvashat.

A Medicover Várandósgondozási Csomag bevezető ára: 246 000 Ft

A Medicover Várandósgondozási Csomag bevezető ára kettős terhesség esetén: 336 000 Ft

Vegye igénybe a Medicover Várandósgondozási Csomagot a Medicover Egészségpénztáron keresztül, így 20% adókedvezményben részesülhet!

I. trimeszter (1-12. hét)

1. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat
I. trimeszteri laborvizsgálat
Nyugalmi EKG vizsgálat
Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
2. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat
Fogászati szűrővizsgálat
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat
12-13. heti kombinált teszt (szabad béta-HCG, PAPP-A)

II. trimeszter (13-27. hét)

3. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (14-15. hét)

II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat

4. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (20-21. hét)

II. trimeszteri laborvizsgálat

Dietetikai konzultáció

III. trimeszter (28-36. hét)

5. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (28. hét)

Szülésfelkészítő konzultációk:

  • Szülésfelkészítő A-Z-ig – 2 alkalommal konzultáció szülésznőnkkel
  • Szülőszoba-látogatás
  • Újszülöttellátás – konzultáció neonatológus szakorvosunkkal
  • Csecsemőápolás A-Z-ig – 2 alkalommal konzultáció csecsemőápolónkkal

30-32. hetes ultrahangvizsgálat

III. trimeszteri laborvizsgálat

6. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (36. hét)

GBS szűrés (hüvelyváladék-tenyésztés (B csoportú Streptococcus szűrés))

Az egyes vizsgálatokról bővebben itt olvashat.

Az első szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

Lehetőség szerint a 12. várandóssági hétig javasolt rá sort keríteni. Ez a vizsgálat szolgál a várandósgondozásba vétel alapjául, és ekkor történik a szülés várható időpontjának az elsődleges meghatározása is, melynek része a méhen belüli várandósság igazolása bimanuális vizsgálattal, hüvelyi ultrahangos vizsgálattal, esetleg laboratóriumi várandóssági próbával, valamint kolposzkópia, amennyiben esedékes cytologiai mintavétel, emlők vizsgálata, testsúly, testmagasságmérés, tanácsadás.

Az I. trimeszteri laborvizsgálat elemei

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vesefunkció (Se kreatinin, karbamid, eGFR), májfunkció (GOT, GPT, Se bilirubin), vércukor, pajzsmirigy hormonális működésének vizsgálata (TSH), vércsoport-meghatározás és vörösvértest-ellenanyagszűrés, Treponema pallidum szűrés (TPHA+RPR), HbsAg szűrés, teljes vizelet és üledék (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék).

Nyugalmi EKG

A nyugalmi EKG vizsgálat semmiféle előkészületet nem igényel a páciens részéről, vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, a törzsére és a végtagjaira elektródákat helyeznek. A vizsgálat a szívműködést kísérő elektromos tevékenységről, annak változásairól ad képet. Az EKG-görbét egy monitoron jeleníti meg a készülék, melyet papírszalagra rajzolt görbék formájában is kinyomtat. A vizsgálat közben nem lehet sem mozogni, sem beszélni, végig nyugodt pozícióban kell maradni.

Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat (a vizsgálat a már elvégzett laboreredmények és nyugalmi EKG birtokában történhet):

Általános belszervi állapotfelmérés: családi és egyéni kórelőzmény, hajlamosító és rizikótényezők, esetleges panaszok feltárása. Általános fizikális vizsgálat, melynek során a nagy szervrendszerek (bőr, nyálkahártyák, nyirokcsomók, légzőszervek, szív-érrendszer, hasi szervek, mozgásszervek és idegrendszer) állapotának felmérése történik, vérnyomás, BMI mérés, életmód tanácsadás. Ekkor történik a korábban elvégzett nyugalmi EKG részletes kiértékelése.

Trimeszterenként 2 szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

A vizsgálatok során testsúly, pulzus, vérnyomás mérése, a magzat fekvésének, magzatmozgásának, magzati szívműködésnek, a méh fundusának, méhösszehúzódásnak a megállapítása történik, emellett indokolt esetben hüvelyi feltárás, megtekintés, szükség esetén vizsgálat (cervix score) elvégzése, várandóssági hét megállapítása, szükség esetén vizelet tesztcsík (fehérje, cukor-aceton, genny) vizsgálata. 28. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése, 34. héttől várandós nő betanítása magzatmozgás számolás végzésére. Tanácsadás, panaszok megbeszélése, szükség esetén kezelés, következő kontroll időpontjának megállapítása.

Az I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei

• magzat fejlődési üteme, méretei (CRL, BPD, FL*)
• nyaki redő (tarkóredő) vastagsága (NT)
• orrcsont kimutatása
• ductus venosus áramlásmérés
• végtagok vizsgálata
• testkontúrok vizsgálata
• korai szívultrahang

*CRL: ülőmagasság, a magzati fejtető és fenékcsúcs közötti távolság; BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; FL: femur length, a combcsont hossza

Kombinált teszt (szabad béta-HCG, PAPP-A)

A kombinált teszt során a magzati rendellenességek biokémiai szűrését, magzati kockázat megítélését végezzük, melyekkel pontosabban meghatározható bizonyos magzati abnormalitások valószínűsége, többek között a 21-es triszómia, a Down-kór (85-90%-ban), Edwards-kór (18-as triszómia) és a Patau-szindroma (13-as triszómia) kockázata.

A II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei

• magzat fejlődési üteme, méretei (BPD, HC, AC, FL**)
• csontozat, végtagok
• központi idegrendszer (nyitott gerinc)
• arc (ajak- és szájpad hasadék)
• mellkas (tüdő, szív, nyelőcső, csecsemőmirigy)
• has (gyomor, bél, máj, vesék, húgyhólyag)
• nemi szervek
• méhlepény
• magzatvíz

**BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; HC: head circumference, a fej körfogata; AC: abdominal circumference: a has körfogata; FL: femur length, a combcsont hossza

A II. trimeszteri laborvizsgálat elemei

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), teljes vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék), terheléses vércukorvizsgálat (éhgyomri és 75 g glukózfogyasztás után 120 perccel).

A III. trimeszteri ultrahangvizsgálat elemei

• magzat fejlődési üteme, méretei (BPD, HC, AC, FL***)
• csontozat, végtagok
• központi idegrendszer (nyitott gerinc)
• arc (ajak- és szájpad hasadék)
• mellkas (tüdő, szív, nyelőcső, csecsemőmirigy)
• has (gyomor, bél, máj, vesék, húgyhólyag)
• nemi szervek
• méhlepény
• magzatvíz
• magzat méhen belüli elhelyezkedése

***BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; HC: head circumference, a fej körfogata; AC: abdominal circumference: a has körfogata; FL: femur length, a combcsont hossza

A szülésfelkészítő konzultációk tematikája

  • Szülésfelkészítő A-Z-ig – 2 alkalommal konzultáció szülésznőnkkel
  • Szülőszoba-látogatás
  • Újszülöttellátás – konzultáció neonatológus szakorvosunkkal
  • Csecsemőápolás A-Z-ig – 2 alkalommal konzultáció csecsemőápolónkkal

A III. trimeszteri laborvizsgálat elemei

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vesefunkció (kreatinin, karbamid, eGFR), májfunkció (GOT, GPT, Se bilirubin), véralvadási paraméterek (INR és Fibrinogen), teljes vizelet és üledék (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék), vércsoport- és ellenanyagszűrés, hüvelyváladék-tenyésztés (B csoportú Streptococcus szűrés).

Bízza magát tapasztalt és magasan képzett szakorvosainkra, akik türelemmel és készséggel segítik a baba egészséges fejlődését, valamint az anya egészségének megőrzését a várandósság teljes időtartama alatt.

Válassza a Medicover Várandósgondozást, ahol korszerű vizsgálatok és egy felkészült orvosi csapat gondoskodik Ön és családja egészségéről a gyermekáldás folyamatának első pillanatától az utolsóig.

Foglaljon időpontot!

várandósgondozás