Pulmonológia

A tüdő különböző eredetű megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelése a pulmonológus, azaz a tüdőgyógyász feladata. A tüdő betegségei rendszerint nem önmagukban, hanem gyakran más szervek betegségeivel együtt fordulnak elő.

Ma több mint 600 ezer krónikus obstruktív tüdőbeteg és több mint 250 ezer asthma bronchialéban szenvedő beteg él Magyarországon.

Pulmonológusaink légúti allergiás betegségek kivizsgálásban és gondozásában is nagy tapasztalattal rendelkeznek.

A tüdő anatómiája

tüdő a légzőrendszer része, tömege ugyan kicsi, ám a mellkasüreg jó részét kitölti. Kiterítve a tüdő felülete egy teniszpálya méretének felel meg – körülbelül 100 négyzetméter.

A tüdő szivacsszerű, páros szerv, amely lebenyekből épül fel. A két tüdő nem egyforma méretű, mivel a mellüreg egy részét a szív foglalja el így a bal tüdő kisebb. A tüdő biztosítja a szervezetünk számára az oxigén felvételét, ezáltal a szervezetünk működését. Tüdőnk nem rendelkezik saját izomzattal, mozgását a mellkas és a rekeszizom működése hozza létre.

Belégzéskor a levegő áthalad a szájon vagy az orrüregen, keresztülmegy az orrgaraton (nasopharynx), szájgaraton (oropharynx) és a gégén (larynx).

Folytatja az útját a légcsövön (trachea), majd a hörgőkön (bronchus) keresztül (eközben a belélegzett levegő tisztul, fölmelegszik és páratartalma is növekszik) majd a hörgőcskék (bronchiolus) rendszerén, amíg végül eléri a tüdőhólyagocskákat (alveolus), ahol a gázcsere lezajlik.

A tüdő anatómiája - Medicover Magánkórház
Pulmonológia

Milyen betegségekkel foglalkozik a pulmonológia?

 • asztma
 • allergia
 • tüdőfibrózis
 • tüdőgyulladás
 • tüdődaganat
 • nagysejtes tüdőrák
 • adenocarcinóma
 • COPD
 • tüdőembólia

Mikor forduljunk tüdőgyógyászhoz?

 • nehézlégzés
 • mellkasi fájdalom
 • éjszakai izzadás, fulladás
 • fokozott váladékképződés
 • köhögés (produktív vagy improduktív)

Tüdőbetegségre utalhatnak a gyulladást jelző faktorok a vérképben (magas vérsüllyedés, magas fehér vérsejtszám, magas CRP).

A pulmonológia (tüdőgyógyászat) területéhez tartoznak még továbbá a refluxhoz társuló légúti tünetek ellátása és kezelése, valamint a légzési elégtelenségek (pl. alvás közbeni légzéskimaradás) diagnózisa.

Említést kell tennünk a tüdőt érintő szisztémás gombafertőzésekről, a vírusok okozta hörgőgyulladásról, a bronchiektáziáról (a hörgők visszafordíthatatlan tágulata).

Az általános pulmonológiai szakrendelés menete

A tüdőgyógyász (pulmonológus) az alapos kikérdezés, anamnézis felvétele után képalkotó eljárásokkal (CTMRultrahang és röntgen) segíti a probléma okának feltárását.

Az allergiás tünetek kivizsgálásához laboratóriumi vérvizsgálatot vagy bőrpróbát (Prick teszt) rendel el, amelyet a bőrgyógyász végez.

A tüdőgyógyászati magánrendelések alkalmával gyakori diagnosztikai eszköz még a légzésfunkciós vizsgálat, a spirometria, mely során egy harang alakú eszközön keresztül lélegzik ki és be a páciens. A pulmonológiai vizsgálat a tüdőszövet állapotának vizsgálatára alkalmas, megmutatja, hogy fennáll-e a tüdőkárosodás.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a diagnosztizált problémákra?

A kivizsgálás alapján a tüdőgyógyászati magánrendelés során a szakorvos beállítja a gyógyszeres kezelést, előírja a kontrollok gyakoriságát, vagy a kórházi ellátás, műtét szükségességét.

Asztma esetén a gyógyszeres kezelés segítségével például nemcsak csökkenthető, megszüntethető, de meg is előzhetők a betegség tünetei (megelőző vagy fenntartó, illetve rohamoldó szerek segítségével).

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esetén a végső cél a panaszok enyhítése, az életminőség javítása és a tüdőfunkció romlásának megállítása, lassítása, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési módszerekkel.