Pszichiátria

A pszichiátria, vagy elmegyógyászat, a lelki betegségek kutatásával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. Pszichiáter foglalkozik továbbá a szenvedélybetegekkel (addiktológus), illetve a szellemileg hanyatló idősekkel is (gerontológus).

A pszichiáter szakorvos nemzetközi betegségdiagnosztikai rendszerek (Betegségek Nemzetközi Osztályozása, Mentális rendellenességek meghatározása) alapján végzi a mentális betegségek diagnosztizálását, melyek meghatározzák az egyes betegségek fennállását alátámasztó tüneteket.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Pszichiátria

Pszichológus vagy pszichiáter?

A pszichológus bölcsész diplomával rendelkező szakember, aki az emberi lélek és személyiség vizsgálatával foglalkozik. A pszichiáter ezzel szemben orvosi végzettséggel rendelkezik, hivatását a pszichoterápiás szakképzettség megszerzése után több év rezidensséget követően gyakorolhatja. Pszichiáter állítja fel a páciensnél a mentális kórképet és határozza meg a szükséges kezelést, melyhez felírhat gyógyszert is. A pszichológusoknak nincs ilyen jogkörük, azonban ők is csak abban az esetben végezhetnek gyógyító tevékenységet, ha elvégezték az ahhoz szükséges klinikai szakképzést is.

A pszichológusok tehát elsősorban a lelki folyamatok megismerésére törekednek, a pszichiáterek viszont a testi és lelki folyamatok kölcsönhatásait vizsgálják. A két szakma, főleg a terápia területén, sok esetben összefonódik és együttműködik.

Milyen panaszokkal forduljunk pszichiáterhez?

Az alábbi tünetek tapasztalása esetén javasolt pszichiátriai szakrendelés felkeresése:

  • szorongásos zavarok (például fóbiák, pánikbetegség, kényszeres viselkedés)
  • hangulati zavarok (tartós rossz hangulat, irritáltság, türelmetlenség, feszültség, szorongás, fáradtság, energiátlanság érzése, örömképesség elvesztése, korábbi érdeklődés beszűkülése, nehezített alvás, alvásigény megnövekedése, étvágyváltozás, koncentrációs zavarok, öngyilkossági gondolatok, halálvágy)
  • szenvedélybetegség
  • evés és testképzavar
  • a valóságtól elrugaszkodott tévképzetek
  • valótlan érzetek (képek, hangok, szagok, színek)
  • összefüggéstelen beszéd

A pszichiátriai vizsgálat menete

A pszichiátriai szakrendelés keretében első alkalommal 1 órás kötetlen, személyes hangvételű beszélgetésen vesz részt a páciens a szakorvossal, melynek célja a mentális állapot felmérése. A beszélgetés során a pszichiáter kérdéseket tesz fel a tapasztalt tünetekkel kapcsolatban, majd az egyén gondolkodásbeli, érzelmi és viselkedésbeli jellegzetességei alapján állítja fel a diagnózist. Ehhez különböző pszichológiai, illetve pszichiátriai teszteket alkalmaz, melyek célirányos kérdéseket tartalmaznak, segítve az esetleges mentális betegségek meghatározását és azok súlyosságát. Szükség esetén a szervi okok feltárásához további társterületeket is bevonhat (neurológia, belgyógyászat) a folyamatba, illetve képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet.

Az első konzultációt követően a szakorvos a diagnosztizált betegségnek megfelelő terápiát javasol, aminek eredményességét bizonyos időközönként kontroll vizsgálat keretében ellenőrzi.

A szakrendelés keretében szakorvosaink nem végeznek fegyvertartási engedélyhez szükséges pszichológiai tesztet, illetve ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) diagnosztizálására szolgáló teszteket.

Milyen kezelési lehetősége érhetők el a Medicover pszichiátriai szakrendelésén?

A diagnózis felállítását követően a pszichiáter az adott betegségnek megfelelő terápiát javasolja, mely segít enyhíteni a tüneteket, illetve tünetmentessé tenni azt. Szakrendelésünkön járóbeteg ellátás keretében gyógyszeres kezelésre és annak nyomon követésére van lehetőség.

A pszichiáter a páciens lelki állapotának javulása érdekében javasolhatja pszichológus szakember bevonását is a kezelésbe, egyéni vagy csoportos pszichoterápia céljából.