Érsebészet

Mivel foglalkozik az érsebész?

Az érsebészet az úgynevezett modern sebészet kialakulásának időszakában kezdett levállni, és önálló tudomány területté fejlődni az 1840-es években. Legfontosabb működési területe az emberi test érhalózatának (a vénák és artériák) megbetegedéseinek diagnózisa, valamint azok gyógyítása. Első sorban olyan érrendszeri rendellenességeket említhetünk itt meg, mint a különböző értágulatok, a trombózis, mélyvénás trombózis, és a visszeresség. Ezeken túl pedig az érsebész olyan érbetegségek gyógyításában is kifejti tevékenységét, amelyek a magas vérnyomásból és a cukorbetegségből eredeztethetőek.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, ellenben a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az érelmeszesedés a gyakoribb probléma.

A keringési rendszer - Medicover
A keringési rendszer

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Az érhálózat felépítése és feladatai

Az emberi érhálózatot artériák, hajszálerek és vénák alkotják, amelyek behálózzák egész testünket, szállítva az alapvető oxigént a szöveteknek.  Ha összehasonlítunk egymással két azonos átmérőjű artériát és vénát, az artériák falában több rugalmas rostot, vastagabb izomréteg fedezünk fel, így ennek következtében az artériák rugalmasak és ellenállnak a vérnyomás feszítő hatásának.

A vénák ellenben könnyebben tágulnak és kevéssé rugalmasak. A különböző keringési betegségek (például a visszér) ezeknek a vénáknak az elégtelen működése, betegsége.

Míg a verőerek a szívünk felől szállítják az oxigén-dús vért, a visszerek a szövetektől biztosítják a széndioxiddal dús vér elszállítását. Többféle betegség érintheti ezt az értípust, melyek közül a vénatágulat a leggyakoribb, és a köznyelvben is ez ismert úgy, mint „visszerem van”.

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív felé. A visszeresség legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző, de máshol is kialakulhat.

Bár az érsebészet tudományterülete a test valamennyi részére kiterjed, ahol jelentkezhetnek a verőerek és artériák megbetegedései (legyen szó akár a nyaki vagy hasi erekről), a Medicover Magánkórházban elsősorban a visszeres betegségek kezelésére specializálódott szakorvosok állnak az Ön rendelkezésére.

Milyen panaszokkal forduljunk érsebészhez?

 • Járás alkalmával a comb felső vagy a lábszár hátsó részén nagy fokú fájdalmat érez, ami megállást követően csökken
 • A végtagokon (főleg a lábak érintettek) nehezen gyógyuló sebek/fekélyek jelennek meg, függetlenül attól, hogy történt-e sérülés
 • Nagy, kanyargós visszerek díszítik a lábakat
 • Nap végére megduzzad a lábszár és a boka környéke, nehézláb érzést okozva
 • Hajszálvékony visszerek jelennek meg a lábakon, első sorban esztétikai problémát okozva
 • Nyugalmi állapotban is jelentkező végtagfájdalom
 • Végtag sebesedés
 • Kéz- vagy lábizomerő gyengülés
 • Görcsös, bizsergető érzés
 • Lábviszketés, ödéma
 • Elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében
Visszeresség

Hogyan diagnosztizáljuk az érsebészeti betegségeket?

Első körben a részletes anamnézis felvétel történik meg, amelyet az érintett testrész szemrevételezése, majd fiziális vizsgálat követ. Ezt követően, ha szükséges ultrahang vizsgálat elvégzése történik. Ha a nyaki ultrahang vizsgálat igazolja a nyaki artériák 60-70%-os szűkületét, vagy ha a CT vizsgálat 3-4 cm-es aorta tágulatot mutat, mindenképpen további konzultáció szükséges a szakorvossal.

Hogyan zajlik az érsebészeti szakorvosi vizsgálat?

A páciens kikérdezését és teljes körű panaszfelderítését, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció átnézését követően fizikális vizsgálat következik, amely semmilyen kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Ezt követően a szakorvos elrendelhet képalkotó ultrahang diagnosztikai eljárást, a pontos diagnózis felállításában.

Amennyiben az érsebész szükségesnek tartja, műtéti megoldást javasol, amely az Ön állapotától függően lehet hagyományos vagy lézeres eljárás.