C vitamin

A C vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, a szervezet számára kiemelten fontos vitamin, mely számos anyagcsere-folyamatban játszik szerepet. Nélkülözhetetlen a kollagén fehérjék szintézisében, melyek a kötőszövetek, izmok, inak valamint a bőr karbantartásához szükségesek, valamint a hormonháztartás megfelelő működéséhez a hormonok előállítása révén. Jelentős mértékben járul hozzá az immunrendszer működéséhez, segíti a sebgyógyulást és a felépülést a legtöbb megbetegedés esetén.

Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket.

Elősegíti a vas, valamint a réz felszívódását a szervezetben, csökkenti a koleszterin szintet, a magas vérnyomást és ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Vízben oldódó, a szervezet által legnagyobb mennyiségben igényelt vitamin. Napi 100 mg körüli mennyiség bevitele ajánlott a vitaminhiány megelőzéséhez, bizonyos esetekben (stressz, dohányzás, gyógyszerek szedése mellett, vagy lázas állapotban) azonban megnövekedhet a szervezet C-vitamin igénye.

Az emberi szervezet saját maga nem képes előállítani, ezért táplálék formájában juttathatjuk szervezetünkbe. C-vitaminban gazdagok a különböző citrusfélék, a sárga paprika, paradicsom, spenót, zöldsaláta, csipkebogyó, karfiol, illetve a káposztafélék. Hőkezelés hatására azonban a C-vitamin lebomlik, ezért érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt frissen fogyasztani a megfelelő vitaminmennyiség biztosítása érdekében.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható a szervezet C vitamin szintje, illetve az esetleges hiányállapot.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A szervezet C vitamin szintjének meghatározás abban az esetben javasolt, ha olyan körülmények állnak fenn, melyek fokozott igénybevételt jelentenek: stressz, dohányzás, alultápláltság, láz, fertőző betegség, műtét utáni állapot, vagy bizonyos gyógyszerek szedése.

Ezen kívül a hiánybetegségre utaló tünetek esetén kérheti a szakorvos a vizsgálatot:

  • fertőzésekre való fogékonyság
  • vérzékenység
  • lassú sebgyógyulás
  • fáradtság, gyengeség
  • fogínyvérzés
  • skorbut gyanú

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

C vitamin elsődleges természetes forrásai
C vitamin elsődleges természetes forrásai

Mire utalhat az eredmény?

Ha a kapott érték a normál tartománynál alacsonyabb, a C vitamin hiánya áll fenn a szervezetben. Súlyos esetben skorbutot okozhat.

A normál tartománynál magasabb érték ritkán fordul elő, ugyanis a túladagolás nem lehetséges, mivel vízben oldó vitamin. A tartós, napi 1000 mg feletti bevitel azonban káros lehet, hasmenést és vesekövet is okozhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist, C vitamin hiány esetén minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost a kezelés menetének meghatározásához.