Antitrombin III teszt

Az antitrombin (természetes módon előforduló, enyhe vérhigító) egy máj által termelt fehérje, mely a vérrögképződés szabályozásában tölt be fontos szerepet.

Mi a vizsgálat célja?

Az antitrombin III teszt az antitrombin aktivitását (funkcióját) és mennyiségét méri a vérben. A vizsgálat célja, hogy a visszatérő trombózis (vérrögképződés) okát feltárja.

A véralvadási folyamat során véralvadási enzimek aktiválódnak, melynek hatására az úgynevezett fehérjeszálakból háló alakul ki, ami megállítja a vérzést. Az alvadás a sérülés helyén következik csak be, hiszen a folyamatban véralvadás ellenes mechanizmusok is szerepet játszanak, ezzel mintegy meggátolva, hogy a vér testszerte alvadásnak induljon. Súlyos esetben előfordulhat, hogy a véralvadás sérülés nélkül is bekövetkezik. Ilyenkor az éren belül vérrög képződik, ami elzárja a vér útját.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Néhány hónappal a vérrög kialakulását követően, illetve abban az esetben, ha a páciens nem reagál a várt módon a heparin antikoagulációs terápiára.

A heparin egy véralvadásgátló poliszacharid (az emberi szervezet legnegatívabb töltésű molekulája). Az antikoaguláció véralvadásgátlás, ami szájon át történő gyógyszeres kezelést, illetve heparin esetében vénába történő bejuttatást takar.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A csökkent aktivitás illetve mennyiség 1-es típusú antitrombin hiányt jelezhet. Ez esetben az aktivitás csökkenésének oka, hogy kevesebb antitrombin áll rendelkezésre a véralvadás szabályozásához.

A csökkent aktivitás és a normál antitrombin antigén szint 2-es típusú antitrombin hiányt jelezhet. Ebben az esetben az antitrombin fehérje mennyisége elegendő, de nem megfelelően működik. A páciens vérrögképződési hajlama mind a két esetben fokozottnak mondható.

Amennyiben az antitrombin aktivitás megfelelő, antitrombin antigén teszt elvégzésére többnyire nem kerül sor. Ebben az esetben valószínűleg más betegség állhat a háttérben.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálat önmagában még nem diagnózis. Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, illetve belgyógyászt.