Széklet calprotectin

A calprotectin egy biokémiai marker, mely alkalmas a szervi (pl.: krónikus gyulladásos bélbetegség, fertőzéses betegségek, polip, vastagbél daganat) és funkcionális (pl.: irritábilis bél szindróma) bélbetegségek elkülönítésére. Crohn betegségben és colitis ulcerosaban a széklet mennyiségi calprotectin vizsgálat ideális a betegség aktivitásának monitorozására, valamint a terápia követésére.

A calprotectin olyan kis molekulatömegű fehérje, amely számos testnedvben (ízületi folyadék, vizelet, nyál, széklet) megtalálható. Számtalan biológiai hatása ismert, köztük a kálcium- és cinkkötő képessége.

A vizsgálattal ellenőrizhető, hogy emelkedett calprotectin koncentráció van-e jelen a székletben. Ez arra utal, hogy a bélben gyulladás van, mivel ez az anyag elsősorban a fehérvérsejtekben található.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepecióján kérhetnek.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanapon.