Szérum fehérje elektroforézis (ELFO)

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták kérni, ha valakinél a rutin vizsgálat során kóros összfehérje- és/vagy albuminszintet vagy gyorsult süllyedést mérnek, illetve, ha az orvos olyan betegségre vagy állapotra gyanakszik, amelyik érintheti a vér fehérje koncentrációját. Kérhetik akkor is, ha egy betegség a vizelettel történő fokozott fehérjevesztéssel jár. De visszatérő fertőzések, rossz közérzet vagy állandó gyulladás esetén is érdemes megnézetni ezt a szintet.

Mit mutat a vizsgálat?

Segít diagnosztizálni és monitorozni a myeloma multiplex betegséget és olyan állapotokat, amelyek érintik a fehérje felszívódását, termelését és vesztését. A fehérjeháztartás rendellenességei elsősorban súlyos szervi megbetegedéseknél vagy alultápláltsági állapothoz társultan figyelhetők meg.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A fehérje elektroforézis 5 vagy 6 főcsoportba választja a szérumfehérjéket: albumin, alfa1-, alfa2-, beta- és gamma-globulinok. Az albumin (amelyet a máj termel) önálló csoportot alkot, és a vérben lévő fehérjék körülbelül 60%-át adja. Az albumintól eltérő fehérjéket globulinoknak hívják. Ez egy meglehetősen összetett csoport, amelynek segítségével gyulladásos megbetegedések, máj és vese eltérések laboratóriumi eltérései is kideríthetők. Az ELFO vizsgálat az immunrendszer működését is tükrözi.