Széklet pancreas specifikus elasztáz

A hasnyálmirigy specifikus elasztáz a fehérjebontó enzimek családjába tartozik, amelyet a fehérvérsejtek egy típusa, a neutrofil granulociták termelnek. Legfontosabb feladatuk a szervezetben zajló gyulladásokra adott normál reakció. Lebontják a szervezetben lévő fehérjéket, így a szervezet kitudja üríteni azokat, majd részt vesz azok újrahasznosításában is.

A széklet pancreas elasztáz bármilyen hasnyálmirigy működési rendellenességből (legyen az gyulladás, tumor, diabétesz, vagy a hasnyálmirigy eltávolítása) kialakuló hasnyálmirigy funkció csökkenés markere. A hasnyálmirigy enzim helyettesítés nem befolyásolja az értéket.

Mit mutat a vizsgálat?

A széklet pancreas specifikus elasztáz teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri.  Az elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható. A pancreas elasztáz 1  az emésztőrendszeren sértetlenül halad keresztül, ennek köszönhetően lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra.

A széklet pancreas elasztáz 1 szint tartalma, már az enyhe fokú hasnyálmirigy elégtelenséget is ki tudja mutatni.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Kifejezetten hasnyálmirigy működési rendellenesség vagy gyulladás gyanújának esetén szokták elrendelni a vizsgálatot. A tünetek a következők lehetnek:

  • övszerű fájdalom a köldök magasságában
  • hasfájás
  • hasfeszülés, haspuffadás
  • émelygés, hányás
  • sárgaság

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepcióján kérhetnek.

Mire utalhat az eredmény?

Az értéktől függően kimutatható, hogy milyen szintű hasnyálmirigy működési rendellenességgel állunk szemben. Alacsonyabb értéke jelzés értékkel bír, amely mutathat hasnyálmirigy károsodást, vagy gyulladást.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.