Osteocalcin

Az osteocalcin egy csontmarker, ami 49 aminosavból álló polipeptid, amely a csontban és a dentinben (fog keményszöveteinek egyik fajtája) található. A csontmarkerek segítségével megállapítható, hogy a beteg szervezetében a csontképződés, illetve csontfelszívódás megfelelő ütemben zajlik-e.

Az osteocalcin a második leggyakoribb, nem kollagén tartalmú fehérje az emberi csontban, amit az oszteoblasztok termelnek. Az oszteoblasztok a csont két legfőbb sejttípusának egyike, ezek a sejtek kezdik meg a csontképződést, valamint az ásványi anyagok (többnyire magnézium, foszfor és kalcium) beépüléséért is felelősek.

Az osteocalcin aktivitása függ a K-vitamintól és kálciumkötő képességén keresztül, befolyásolhatja a hasnyálmirigy inzulintermelését és az érzékelést is, emellett részt vesz az energia-anyagcserében is. Mennyiségileg kis része bekerül a véráramba és a veséken keresztül ürítődik.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vér osteocalcin szintjét.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az osteocalcin szintjének mérését általában akkor rendeli el a szakorvos, amikor a csontsűrűség mérés csontvesztést mutat, annak a kiderítésére, hogy milyen ütemben zajlik a csontvesztés. Szintjének mérését a csontvesztés miatt alkalmazott terápia nyomon követesére is alkalmazzák.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

A csontszerkezet - Medicover Magánkórház

Mire utalhat az eredmény?

Az osteocalcin szintje emelkedett lehet csontritkulás, hiperparatireózis (mellékpajzsmirigy túlműködés), hipertireózis (pajzsmirigy túlműködés), tireotoxikózis (súlyos pajzsmirigy túlműködés), idült vesebetegség és Paget-kór (csontok kórosan gyors növekedése) esetén, illetve akromegáliás (növekedési hormon túltermelődése) egyéneknél is.

A menopauza idején a vér osteocalcin koncentrációja kétszeresére is emelkedhet, míg terhesség alatt nagymértékben csökken.

Alacsony osteocalcin szint hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) és hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés) esetén jellemző.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.