Vírus hepatitisek szerológiai vizsgálatai

Teljeskörű koronavírus (CoViD-19) tesztek!

A Medicovernél elérhetőek a teljeskörű koronavírus (CoVid-19) tesztek: PCR teszt, magas érzékenységű ellenanyag teszt (IgM+IgG), IgG ellenanyag vizsgálat és komplex teszt (PCR+magas érzékenységű ellenanyag teszt)!

A tesztek alkalmasak új fertőzések kimutatására és követésére, kontakt kutatásra, immunválasz, gyógyultság és védettség ellenőrzésére.

A Medicovernél elérhető PCR teszt olyan mikrobiológiai laboratóriumban kerül elvégzésre, mely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott kritériumoknak megfelel.

Tünetmentes, az otthonukban hatósági megfigyelés alá vont vagy karanténba helyezett személyek esetében a budapesti és vidéki klinikáinkon végzett PCR teszt eredménye – öt napon belül két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszt esetén – alkalmas a járványügyi megfigyelés, illetve a karantén alól mentesítő határozat igényléséhez (az igénylést a járványügyi megfigyelést/karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatósághoz szükséges elküldeni).

Karantén esetén a tesztelés lehetőségét a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóságnál kell kérni, hatósági megfigyelés esetén erre nincs szükség. Fontos, hogy járványügyi megfigyelés esetén az első vizsgálatot a CoViD-19 betegségben szenvedő vagy tünetmentes hordozóval való érintkezés utáni negyedik naptól lehet elvégezni.

Tüneteket mutató CoViD-19 pozitív betegek a hatóság által elrendelt karantén helyszínét nem hagyhatják el.

Kattintson a részletekért ide!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mire jó ez a szűrőcsomag?

A vírus hepatitisek laborvizsgálata az aktív és lezajlott fertőzések szerológiai szűrőcsomagja. Célja a szeronegativitás (negatív eredmény, ami azt jelenti, hogy az ellenanyagok szintje a küszöbérték alatt van) igazolása, illetve hepatitis A és B védettség kimutatása. Külföldi munkavállaláshoz szükséges laboratóriumi tesztek.

Milyen vizsgálatokat foglal magában a vírus hepatitisek laborcsomag?

Hepatitis C vírus (HCV) antitestek:

A vizsgálat a HCV fertőzésre immunválaszként termelődő antitestek jelenlétét mutatja ki.

Tekintve hogy a teszt nem képes arra, hogy megkülönböztesse egymástól az aktív, illetve a korábban lezajlott fertőzést, amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, egyéb tesztek szükségesek a fertőzés fennállásának igazolásához.

HBsAg

A Hepatitis B surface antigén a Hepatitis B vírus fertőzést követően fordul elő, pár héttel a klinikai tünetek megjelenése előtt. Amennyiben a vizsgálat kimutatja jelenlétét a szervezetben, fertőzöttséget vagy fertőzőképességet jelent a páciensnél.

Anti-HBs 

Az ellenanyag a hepatitis B fertőzés lefolyását, vagy a védőoltást követően jelenik meg. Amennyiben a páciensnél a megfelelő védettség kialakul, a vizsgálat során csak az anti-HBs ellenanyag mutatható ki, míg a többi marker negatív.

Anti-HBc 

Az anti-HBc antitest a Hepatitis B vírus fertőzés elleni immunreakció eredményeként képződik. Akut, krónikus és gyógyult fertőzésekben egyaránt kimutatható. A fertőzést követően az ellenanyag élethosszig jelen van a szervezetben.

Cytomegalovírus (CMV) antitestek 

A Cytomegalovírus teszt kimutatja, hogy a vizsgált személy átesett-e a közelmúltban CMV fertőzésen, illetve jelenleg is fennáll-e nála a fertőzés.

A CMV fertőzés a megfelelő immunrendszerrel rendelkező egyénben klinikailag észrevétlen marad. Komolyabb gondot abban az esetben okozhat, amikor az amúgy egészséges immunrendszerű várandós édesanya a terhessége alatt találkozik a kórokozóval először. A fertőzés következtében a magzat súlyosan károsodhat.

Epstein-Barr vírus antitestek

A vizsgálat a mononukleózis diagnosztizálását segíti elő.

Az Epstein-Barr vírusfertőzés bármely életkorban előfordulhat. Gyermekeknél gyakran tünetmentes, vagy enyhe lefolyású. Az EBV fertőzés a kiváltója a fertőző mononukleózisnak, mely torokgyulladással, lázzal és nyirokcsomó megnagyobbodással jár. A betegség kontaktus útján (nyállal) terjed, 4-6 héttel a fertőzést követően alakul ki a szervezetben és 1-2 hónapig is elhúzódhat.

Hepatítis A vírus (HAV) antitestek  

A teszt a hepatitis A vírusfertőzés diagnosztizálásához szükséges. A vizsgálat abban az esetben is indokolt, ha a hepatitis A vírus elleni védőoltás szükségességét kell megállapítani, vagy a szervezet védőoltásra adott reakcióját szükséges ellenőrizni.

Hepatitis E vírus (HEV) antitestek

A teszt a hepatitis E vírusfertőzés diagnosztizálásához szükséges. A hepatitis E többnyire nem okoz panaszt. Egyes esetekben azonban tünetként jelentkezhet hasi fájdalom, láz, valamint sárgaság.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 9-14 munkanap elteltével

Mennyibe kerül a laborvizsgálat?

A vírus hepatitisek szerológiai vizsgálatának ára 25 000 Ft