Szexuálisan terjedő betegségek (STD) laboratóriumi tesztjei férfiaknak urológiai mintavétellel

A csomagban foglalt vizsgálatokkal olyan kórokozókat mutatunk ki húgycsőből vett urológiai mintából, melyek prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idézhetnek elő.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A férfiak genitális felépítettségéből eredően sokkal kisebb hányaduknál jelentkeznek a szexuális úton terjedő betegségek tünetei, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem áll fenn fertőzöttség.

Esetükben a húgycső, végbélnyílás, ondó és toroknyálkahártya mintavételére van lehetőség, amelyeket tovább küldünk laboratóriumi-, valamint speciális PCR vizsgálatokra. A szűrővizsgálat elvégezése járhat ugyan kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal azonban semmiképpen sem.

A szexuálisan terjedő betegségek tünetei

Számos esetben nem érzékel a páciens semmilyen kellemetlen tünetet, ha azonban mégis fellépnek, fertőzéstől függően a következő formában jelennek meg:

 • vizeléskor égető fájdalom,
 • fájdalmas, duzzadt herék,
 • tiszta, áttetsző váladékozás a húgycsőből,
 • sárgás-zöldes váladékozás a húgycsőből,
 • megtermékenyítései zavar (meddőség)
 • égő, viszkető bőrfelület a hímvesszőn, vagy a végbéltájékon

A betegségek kiváltó okai lehetnek:

 • Chlamydia trachomatis
 • Neisseria Gonorrhoea
 • Ureaplasma urealyticum /Ureaplasma parvum
 • Mycoplasma hominis /Mycoplasma genitalium
 • Herpes simplex I/II
 • Treponema pallidum
 • Tricomonas vaginalis

Milyen tételeket tartalmaz az STD laboratóriumi teszt?

Ureaplasma urealiticum, Ureaplasma parvum, Mycoplasma hominis és Mycoplasma genitalium

A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol. A mintavétel a húgycső váladékából történik.

Neisseria Gonorrhoeae

Közismertebb nevén a tripper vagy kankó néven ismert szexuális betegséget kiváltó baktérium. A fertőzött férfiak közel 10%-a teljesen tünetmentesen él, így tudtuk nélkül adják tovább a fertőzést.

A betegség könnyen kezelhető, ellenben ha ez elmarad, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Tünetei a vizeléskor égő érzés, folyás a húgycsőből, heretáji fájdalom vagy kellemetlen érzés. Gonorrhoeát a szexuális együttlét során nem csak hüvelyi, de anális és orális aktus révén is el lehet kapni, és nagyobb a veszély a fertőzésre azok esetében, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.

Chlamydia trachomatis

Ez a baktérium a fertőzött szervezet sejtjein belül él és szaporodik. Szexuális együttlét során juttatja át a fertőzött fél a partnerének, amely orális és anális aktus során is bekerül a szervezetbe.

Kezeletlenül a meddőség és az ízületi gyulladás a legveszélyesebb szövődményei. Tünetei a vizeléskor fellépő égő érzés, fájdalom, folyás a húgycsőből és kellemetlen érzés a herék tájékán. Mintavétel történhet nemcsak a húgycsőből, hanem a végbéltájékról, a szájüreg valamint a garat nyálkahártya felszínéről.

Herpes simplex I-II

A nemi szervek környékén jelentkező megbetegedést leggyakrabban a II-es típusú herpes vírus okozza, azonban mindkét csoport előfordul a nemi szervek környékén is.

Az esetek döntő többségében a fertőződést követően 3-20 napon belül égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg, amik pár nap múlva fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területekké válnak.

Férfiak esetében a hímvessző bármely részén megjelenhetnek. A tünetek elmúlását követően a vírus az idegdúcokba vándorol, ahol egy életen át fenn marad, így tünetmentesen is tovább adható. Az immunrendszer gyengülése esetén bármikor újra tüneteket okozhat.

Treponema pallidum

Ez a baktérium a szifilisz kórokozója. Leggyakrabban szexuális úton terjed, illetve az anya is átadhatja a magzatnak. A szexuális úton történt fertőződés általában az úgynevezett szifiliszes sánkerrel való közvetlen érintkezés nyomán történik, ami a nemi szerv bőrén vagy nyálkahártyáján kialakult kemény, kiemelkedő, fájdalmatlan fekély.

Lefolyása több szakaszból áll, az első tünetek a fertőződést követően 2-3 héttel jelentkeznek. Egy vagy több fekély jelenik meg a partnerrel érintkező testfelületen, férfiak esetében a hímvesszőn. Másodlagosan, a fertőzést követő kb. 6 héttel test szerte vörös kiütések jelentkeznek.

Tricomonas vaginalis

Egy ostoros parazita, állati egysejtű mikroorganizmus (protozoon), mely férfiak esetében az urogenitális szervek (húgycső, prosztata) nyálkahártyáit fertőzheti meg.

A tünetek a hímvessző makkján és a fitymán mutatkoznak meg leginkább, okozhatnak húgyúti és prosztata-panaszokat is.

Urológiai mintavétel

A vizsgálat a húgycsőből vett mintából történik.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos, hogy a teszt elvégeztetése előtt ellenjavallott mindenféle gyógykészítmény használata a nemi szervek környékén (kenőcsök, ecsetelők), antibiotikumok, gombaölők szedése, mivel ezek torzíthatják a vizsgálat eredményét.

A vizsgálat elvégzése előtt 2 órával nem szabad vizelni, mivel a vizelet kimossa a vizsgálandó váladékot és a mintavétel eredménytelen lesz.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 5. munkanapon.

A szexuálisan terjedő betegségek (STD) laborvizsgálat urológiai mintavétellel ára:

A laborvizsgálat ára: 25.000 Ft

Mintavétel díja a laborvozsgálathoz: 10.000 Ft

Urológiai szakvizsgálat keretében levett mintából végzett vizsgálat esetén külön mintavételi díjat nem számítunk fel.

Budapesti és vidéki klinikáink szakrendelési árlistáját ide kattintva tekintheti meg.