Elindult Facebook oldalunk
2016-05-10
Megnyílt a Fejlett Diagnosztikai Központ
2016-05-12

Ez a cikk 4 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

Irodai egészség

A munkahelyek kialakítása alapvetően befolyásolja, meghatározza a dolgozók egészségi állapotát és teljesítményét. Ugyanis egy irodai munkakörnyezetben nemcsak a munkaasztalnak és a munkaszéknek kell ergonomikus kialakításúnak lennie, hanem a dolgozókat körülvevő munkakörnyezetnek is.

Vizsgálatok is kimutatták, hogy a mozgásszerv rendszeri megbetegedések oka többek között a több órás számítógépes munka, a megnövekedett stressz és az irodaházak, valamint a munkaállomások kialakításakor megjelenő speciális ergonómiai funkciók hiánya:

 A fizikai környezeti tényezők közül a megvilágítás az egyik legkönnyebben befolyásolható környezeti tényező. A mesterséges megvilágítás kialakításakor legyen cél a természetes megvilágításhoz közeli hatás elérése, a dolgozó tevékenységeihez és igényeihez való lehető legjobb alkalmazkodás.

 A klimatikus tényezőkkel kapcsolatban megállapították, hogy a nem megfelelő szellőzés és hűtés-fűtés hatására a dolgozók egészségi állapota rosszabbodhat, és a munkateljesítményük csökkenhet.

 A környezeti tényezők közül az akusztikus környezet nem megfelelő kialakítása, a nagy zajterhelés szintén negatív hatásokkal jár, akkor is, ha a dolgozók már észre sem veszik a terhelést.

Az irodai munkakörülmények nem megfelelő kialakítása hatására nő a dolgozói megbetegedések gyakorisága, melynek következtében romlik a dolgozó és a szervezet termelékenysége.

Jó hír viszont, hogy az irodai zenehallgatásnak pozitív hatása van, ugyanis csökkenti a feszültséget és monoton munkavégzéskor fenntartja a dolgozó figyelmét, ami pedig a termelékenységet segíti. Természetesen minden dolgozóra másként hat, mégis, igen nagy számban vannak azok a munkavállalók, akik azt vallják, hogy zenét hallgatva sokkal jobban tudnak koncentrálni.

A fentiekből is látszik, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosnak az ellátáson túl más komoly feladatai vannak, hiszen miután megismerkedik egy adott munkahely adottságaival, kockázatbecslést végez, mely alapján tanácsokkal látja el a munkáltatót, hogy milyen változtatásokkal lehetne egészségesebbé tenni a munkahelyet.

Az egészséges, jó hangulatú, kellemes munkahelyi körülmények megteremtése mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak érdeke és felelőssége!

TEKINTSE MEG BIZTOSÍTÁSI CSOMAGJAINKAT, HOGY MEGTALÁLJA VÁLLALATA SZÁMÁRA AZ IDEÁLIS TARTALMÚ ÖSSZEÁLLÍTÁST.