Medicover Online Leletelérés
Medicover Online Leletelérés
2015-09-03
Prevenció és életmód
Prevenció és életmód
2015-09-07

Utazási betegség

Az utazás, nyaralás legtöbbünk életében kellemes, izgatott érzéssel párosul, azonban sok esetben az úton töltött idő nem felhőtlen élvezet, hanem fejfájással, hányingerrel járó gyötrelem. Ezek a tünetek utalnak az ún. utazási betegségre. Ez a betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont egyáltalán nem jelentkezik.

Mi lehet ennek az oka, és hogyan tudjuk megelőzni a tüneteket?

Egyénenként változó, hogy az utazási betegség tünetei milyen erős ingerek hatására jelentkeznek. A járművek típusától függően tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportot az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása) és a jármű zötykölődő, imbolygó mozgásának hatását nem képes „kiegyensúlyozni”, így az agyban zavar támad, az eredmény pedig rosszullét lesz. Az utazási betegségre leginkább a 2-12 éves gyermekek hajlamosak. A felnőtt korúak közül a nők gyakrabban érintettek.

Tippek az utazási betegség megelőzéséhez

Aki hajlamos az utazási betegségre, a legjobb, ha már indulás előtt megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Így enyhébb tünetek jelentkeznek, vagy akár teljesen el is kerülhetők a tünetek.

  • Utazás előtt kerülje a nehéz, zsíros ételeket! Válasszon inkább könnyű fogásokat, ehet például gyümölcssalátát vagy szendvicset.
  • Lehetőleg kerülje az alkohol-és a túlzott koffeinfogyasztást!
  • Buszon, villamoson, vonaton lehetőleg menetiránnyal szemben üljön, a legjobb az ablak melletti ülésen.
  • Repülőgépen ajánlott a folyosó melletti széken ülni, mivel sokaknak jót tesz, ha utazás közben tud tenni pár lépést.
  • Az utazási hányinger megelőzését szolgáló gyógyszerek normál esetben akkor a leghatékonyabbak, ha indulás előtt 30-60 perccel veszik be azokat.
Utazási betegség